A Dutch article on Saxion.nl:

Maanden is eraan gewerkt en nu is hij bijna af. Vol trots presenteerde Green Team Twente donderdagavond hun gloednieuwe waterstofauto: de Aurora2. Het team zal ook dit jaar afreizen naar Londen om mee te doen met de Shell Shell Eco Marathon, de grootste zuinigheidsrace ter wereld. Green Team Twente bestaat uit 21 studenten van Saxion en Universiteit Twente. 

Voor Saxion zijn Jasmijn Westerhof en Arno Verstegen onderdeel van het team.

De betrouwbaarheid van de auto

Green Team Twente is al jaren bezig met het bouwen aan één van de zuinigste waterstofauto’s ter wereld. Jasmijn Westerhof studeert Technische Natuurkunde en volgens haar ligt de focus dit jaar vooral op het betrouwbaar maken van de nieuwe auto. “In voorgaande jaren is het vaak voorgekomen dat ons team geen resultaten kon boeken vanwege problemen met de auto. Dit jaar willen we dat veranderen. De auto is voorgaande jaren al efficiënt gebleken. Nu pakken we de betrouwbaarheid aan.”

Verbeteringen aan de auto

Arno Verstegen, student Civiele techniek vertelt dat er dit jaar verbeteringen zijn aangebracht binnen de auto. Zo is het hart van de auto, de brandstofcel, vernieuwd. Dit systeem maakt van waterstof en zuurstof elektriciteit, wat uiteindelijk wordt gebruikt voor de elektromotoren en hiermee de aandrijving van de wielen. “Ook is de versnellingsbak compleet herontworpen en zijn aandrijfassen, elektrische circuitborden en het stuurwiel efficiënter gemaakt. Daarnaast hebben het uiterlijk van de auto aangepast door nieuwe stickers aan te brengen. Het is allemaal veelbelovend.”

Het voordeel van waterstofauto’s

Waterstof als voertuigbrandstof wint langzaamaan terrein. Het grote voordeel van waterstofauto’s is dat ze erg duurzaam zijn. De auto stoot alleen water uit en volgens Arno is de auto dus ‘hartstikke schoon’. “Nu zijn het nog diesel, benzine en elektrische auto’s die op de markt beschikbaar zijn. Wij hopen op termijn met deze auto een alternatief te bieden in mobiliteit met het oog op een duurzame toekomst”.

Uitdagingen binnen Green Team Twente

Jasmijn en Arno besloten deel te nemen aan Green Team Twente omdat ze graag hun steentje wilden bijdragen aan dit project. “Toen ik een klein meisje was en mijn vader zag werken aan een ‘normale’ auto dacht ik: Wow dat vind ik zo vet! Dat wil ik ook een keer doen. Toen ik in Enschede kwam studeren kreeg ik deze kans. Dat ik mag meewerken aan een duurzame auto is helemaal geweldig. We moeten natuurlijk wel aan de toekomst denken”, vertelt Jasmijn. Ook voor Arno is het een groot avontuur. “Ik vind het altijd leuk om nog andere activiteiten de doen naast mijn studie. Dit geeft heel veel kansen om mijzelf te ontdekken en te leren.”

Eerste test

Naast de eindrace, de Shell Eco-marathon in Londen, zal het team dit jaar ook meedoen aan het ‘Challenger event’ in Eindhoven. Hoewel deze race eigenlijk bedoeld is voor teams die zich moeten kwalificeren voor de uiteindelijke race, zal Green Team Twente deze vooral gebruiken als test voor zowel de auto als het team. Tijdens deze race wordt gekeken hoe het team samenwerkt onder druk en of de auto werkt zoals die zou moeten werken.