Waterstof is de afgelopen tijd steeds vaker onderwerp van gesprek en wordt langzamerhand een steeds groter onderdeel van de maatschappij. Niet geheel verassend, want er zijn momenteel veel ontwikkelingen gaande op dit gebied, ook in Nederland. Green Team Twente is een studententeam van de Universiteit Twente in Enschede, dat zich al bijna tien jaar bezighoudt met de ontwikkeling van de efficiëntste waterstofauto ter wereld. Afgelopen jaar zijn ze met deze auto wereldkampioen geworden en kunnen ze met trots zeggen een van de zuinigste waterstofauto’s ter wereld te hebben gebouwd met omgerekend een efficiëntie van 760 km per liter benzine. 

Nederland is een land dat vooroploopt wat betreft ontwikkelingen op het gebied van waterstof. Zo rijdt een deel van het openbaar vervoer in Groningen al op waterstof, evenals een deel van de vuilniswagens. Ook hebben De Gasunie, Groningen Seaports en Shell Nederland aangekondigd grootschalige productie van groene waterstof te willen realiseren in Groningen. Toch is waterstof de laatste jaren in vergelijking tot zonne-energie en elektrische auto’s weinig in het nieuws.
Green Team Twente probeert daar verandering in te brengen. Zoals Nederland voorop loopt met ontwikkelingen op het gebied van waterstof, loopt Green Team Twente voorop met de ontwikkeling van een efficiënte waterstofauto. Het team bouwt elk jaar een waterstofauto en niet tevergeefs. Deze auto is afgelopen zomer de zuinigste gebleken in de Shell Eco-Marathon, een internationale race die niet draait om snelheid, maar om efficiëntie. Naast 2019 mocht het team ook in 2017 en 2012 de titel van zuinigste waterstofauto mee naar huis nemen.  Met de efficiëntie van 760 km/l – gelijkstaande aan de afstand van Rotterdam naar Zurich – is de auto uit Enschede daarmee een van de zuinigiste waterstofauto’s ter wereld.
Dit jaar werkt Green Team Twente weer hard aan de nieuwe generatie van de auto. Deze moet nòg zuiniger worden door veranderingen aan het waterstofsysteem, de wissel van een versnellingsbak naar een hubmotor en de aanpassingen aan de interne structuur van de carrosserie. Naast het ontwikkelen van de auto is het team ook druk bezig met de promotie van waterstof. Het team is met de auto vaak op evenementen te vinden waar ze het publiek informeren over waterstof. Het doel: waterstof op de kaart zetten als alternatieve brandstof.
Binnenkort zal het team klaar zijn met het bouwen van de waterstofauto. Deze auto zal op 30 april 2020 gepresenteerd worden aan het publiek. Eind juni 2020 zal de Shell Eco-Marathon Europe weer plaatsvinden, waar Green Team Twente haar titel zal verdedigen. Het jaar van het team kan gevolgd worden via hun social media kanalen en hun website.